Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Hungarikum

2023.04.21. 13:21

Egyik éjszaka taxiznom kellett, nagyjából 44 km-t. A számla durván 22 ezer forintra rúgott. Mondjuk azt sejtettem, hogy nem lesz olcsó, de gondoltam, érdemes számolni egy becslést, miből áll ez össze.

  • ha mondjuk 7 litert fogyaszt az autó, akkor ez 700 forintos benzinnel 2.156 Ft benzinköltség.
  • tegyük fel, hogy az autót évi 50 ezer km mellett 10 év taxizással nullára írja a használat. Számoljunk egy 8 milliós autóval, az kilométerenként 16 Ft értékcsökkenés, ezen a távon 704 Ft.
  • tegyük fel, hogy taxisunk havi 100 ezer Ft-ot költ a jármű karbantartására (ami nyilván irreálisan sok), az kilométerenként 24 Ft, ezen a távon 1.056 Ft. 
  • vagyis taxisunk autóhoz kapcsolódó költségei nagyjából 4 ezer forintra rúgnak. Tegyük fel, hogy ugyanarra a dosztra tért vissza (nem valószínű, de legyünk nagyvonalúak), akkor a költség a duplája, azaz nagyjából 8.000 Ft. Marad 16 ezer. Oda-vissza megjárta másfél óra alatt, vagyis a nettó számlázott óradíja 10,7 ezer forint.
  • havi 140 munkaórával számolva, ez 1,5 millió, de legyünk nagyvonalúak, vegyük figyelembe, hogy akár állnia is kellhet két fuvar között, számoljunk nettó egymillióval.

Vagyis a költségek levonása után megmaradó havi 1 millió bevételből kell adóznia + fizetnie a mindenféle hozzájárulásokat a taxitársaság felé + saját magát elltartani. Úgy, hogy szinte az összes számításban a taxis javára tévedtünk, ergo a pénz ennél biztosan (lényegesen) több.

Ugye érezzük, hogy vagy a taxitársaság, vagy a taxis, de valaki elég jól él ebből az egészből. Valahogy nehezen akar kigördülni a könnycsepp a szemem sarkából a saranyú sorsuk miatt...

És akkor adjuk hozzá mindehhez még a "Magyarország államformája: kivéve taxisok" kormányzati döntéseket. Ezeknek a döntéseknek - a fentiek alapján - egyetlen reális oka van: a magyar kormány retteg a taxisoktól. Ez az igazi hungarikum, nem a pozsonyi kifli.

Szerző: daryl0

Szólj hozzá!

Címkék: politika

A bejegyzés trackback címe:

https://daryl0.blog.hu/api/trackback/id/tr5618107498

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása